H Ιστορία Μας

Η Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Λαμίας (ΑΛΑΛ) ιδρύθηκε το 1970 όταν μια ομάδα συμπολιτών μας, που αγαπούσε το σπορ του αυτοκινήτου, ίδρυσε το σωματείο με την επωνυμία «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΛΑΜΙΑΣ». Η ΑΛΑΛ είναι το 2ο παλαιότερο σωματείο στην Ελλάδα που ασχολείται με τη διοργάνωση αγώνων αυτοκινήτου και τη συμμετοχή αθλητών του στα Πανελλήνια πρωταθλήματα κύπελλα και έπαθλα.

Στα 46 χρόνια πορείας η ΑΛΑΛ έχει διοργανώσει αναρίθμητους αγώνες. Παρθενικός αγώνας για την ΑΛΑΛ αποτελεί το ασφάλτινο 1ο ΡΑΛΛΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ το έτος 1970. Με αντίπαλο τα πενιχρά μέσα της εποχής, αλλά σύμμαχο το υπερχειλίζον πάθος για τους αγώνες, επιτεύχθηκε η διοργάνωσή του, αγώνας που προσμετρούσε στο Πρωτάθλημα Ελλάδος. Νικητές για την ιστορία αναδείχθηκαν οι Καλεμτζάκης – Γκράσσος με Ford Capri 2300. 

Αργότερα έγινε χωμάτινο και Πρωταθληματικό, άκρως επηρεασμένοι από τον εθνικό μας αγώνα, το Ράλλυ Ακρόπολις για το οποίο η περιοχή μας αποτέλεσε την εστία του, αφού κυριολεκτικά διέσχιζε την πόλη της Λαμίας αλλά και λόγω των θρυλικών διαδρομών που προσέφερε (Ταρζάν, Στίρφακα, Γαρδίκι, Μοσχοκαρυά, Μακρυρράχη, Μενδενίτσα, Παύλιανη, Ελευθεροχώρι, Ελάτεια). Από το 1970 κάθε χρόνο η ΑΛΑΛ διοργάνωνε το ΡΑΛΛΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ μέχρι το 1991 όπως επίσης και δεξιοτεχνίες, κυνήγι θησαυρού κλπ. Ακολούθησαν το 1977 – 78 τα AUTO CROSS, στην πίστα της Λυγαριάς που αργότερα έγιναν θεσμός στους αγώνες του είδους στην Ελλάδα. 

Μεταγενέστερα ανέλαβε τη διοργάνωση του ασφάλτινου ΡΑΛΛΥ ΛΑΜΙΑΣ και την ΑΝΑΒΑΣΗ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΑΣ που προσμετρούσαν στα αντίστοιχα Πρωταθλήματα της Ελλάδος. Στην νεότερη ιστορία της προσθέτει στις διοργανώσεις της το θεσμό των Rally Sprint και δεξιοτεχνίες-Drift show-GP Tuning – Track Day κλπ, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί από την αθρόα προσέλευση τόσο αγωνιζομένων όσο και θεατών. Σημειωτέον δε, όλα αυτά τα χρόνια οι αγώνες που διοργάνωσε η ΑΛΑΛ περιλαμβάνονταν και προσμετρούσαν ανελλιπώς στα εκάστοτε Εθνικά Πρωταθλήματα-Κύπελλα-Έπαθλα που προκηρύσσονται κάθε χρόνο, και τα οποία έλκουν τους περισσότερους Έλληνες αγωνιζόμενους.

Οργανωτικός και Αθλητικός Τομέας

Στον οργανωτικό τομέα, το Σωματείο της ΑΛΑΛ διαθέτει πλήρες συνεργείο στελεχών (κριτές γεγονότων-χρονομέτρες-αγωνοδίκες-τεχνικοί έφοροι-αλυτάρχες- υπεύθυνοι ασφαλείας), το οποίο αποτελεί ένα από τα 3 συνεργεία που διοργανώνει-εκπονεί, το δυσκολότερο- μεγαλύτερο συνήθως κομμάτι, του Εθνικού μας αγώνα, του Ράλι Ακρόπολις, σε πλήρη συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του.

Όμως και στον αθλητικό τομέα η ΑΛΑΛ πρωταγωνιστεί στα Πανελλήνια πρωταθλήματα-Κύπελλα-Έπαθλα όλων των επισήμων θεσμών. Λαμιώτες οδηγοί μέλη της ΑΛΑΛ έχουν κατακτήσει αμέτρητα Εθνικά πρωταθλήματα και άπειρες πρώτες θέσεις σε Εθνικούς και Διεθνείς αγώνες. Ιωάννης Ανδρικόπουλος, Σωτήρης Χατζητσοπάνης, Αναστάσιος Γεμενής, Χρήστος Πανουργιάς και σε νεώτερη έκδοση Παναγιώτης Χατζητσοπάνης, Γιώργος Πολυζώης είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό δείγμα, καθώς οι αγωνιζόμενοι είναι πολλοί για να τους αναφέρουμε εδώ αλλά θέλουμε όλους να τους ευχαριστήσουμε, που τίμησαν και τιμούν το Σωματείο και την Πόλη μας.

Η ευρύτερη περιοχή της Λαμίας έχει επιλεγεί για τουλάχιστον 40 χρόνια σαν τόπος διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις. Σε όλες αυτές τις διοργανώσεις η ΑΛΑΛ έπαιξε καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην άριστη και επιτυχημένη διοργάνωσή του.

Καταλήγοντας...

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το Σωματείο μας είναι κατά γενική ομολογία, το παλιότερο και πιο επιτυχημένο στον τομέα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα, αφού πέραν των εξαιρετικών του αθλητών παράγει και τρεις συνεχόμενες γενιές άριστων οργανωτών, καθώς και στελεχών όλων των επιπέδων και βαθμίδων.

Στα 46 χρόνια ζωής της Λέσχης μας, «στο τιμόνι» της ΑΛΑΛ ως πρώτος Πρόεδρος ήταν ο Ευθύμιος Λιάκος και ακολούθησαν οι Θαλλής Παπαευθυμίου, Χρήστος Αργυρόπουλος, Κώστας Λιάσκας, Κώστας Κακκάβας, Αναστάσιος Γεμενής, Γιώργος Κυρίτσης και πάλι Αναστάσιος Γεμενής και τέλος ο σημερινός Πρόεδρος Νικόλαος Μανώλης.

Με την απόφαση 163/2012 του Μονομελούς πρωτοδικείου Λαμίας η Λέσχη μετετράπη σε Αθλητικό Σωματείο σύμφωνα με τον ν.2725/99, πλήρως αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με την υπ’αριθμόν πρωτοκόλλου 37577/17-12-2013 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, και αριθμό Μητρώου Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης ΦΣ21.

Με κινητήριο άξονα την αγάπη και το πάθος μας για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, σεβόμενοι την πλούσια ιστορία που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρωτεργάτες της ΑΛΑΛ και οδηγό μας τη συνεχή και σκληρή προσπάθεια , θέτουμε ως στόχο μας η ΑΛΑΛ εξελισσόμενη να συνεχίσει τη λαμπρή πορεία της και να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, προσφέροντας άριστες διοργανώσεις στον δύσκολο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, πάντα κοντά στους αγωνιζόμενους αλλά και στο φιλοθεάμον κοινό.

ΓΓΑ-Αναγνώριση Α.Λ.Α.Λ

ΑΛΑΛ-ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ